sobota, 8 lutego 2014

Burak okrągły

Pakowane w worki 10 kg.

 Uprawiane są różne odmiany różniące się kształtem, wielkością i intensywnością wybarwienia korzenia. Buraki mogą być ciężkostrawne z powodu dużej zawartości błonnika. Dlatego też nowsze odmiany są prawie pozbawione zdrewniałych włókien, o cienkiej skórce, silnie wybarwionym słodkim miąszu.
Czerwonofioletową barwe nadają mu betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Buraki mają niewielką ilość witaminy B1 i C. Zawierają około 10% cukru, do 2% białka i dużą ilość składników mineralnych, dzięki czemu są mocno zasadotwórcze.
100 g buraków zawiera: 300 mg potasu, 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu, 0,4 mg żelaza i cynku. Działając odkwaszająco na organizm neutralizują kwasotwórcze działanie mięs i słodyczy.

Zródło: http://www.planetazdrowie.pl/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz