wtorek, 14 stycznia 2014

Cebula


Różne odmiany, ale najbardziej popularne to:
- cebula zwyczajna pakowana w worki 10 lub 15 kg, 
- cebula czerwona w workach 5 kg,
- cebula "biała" inaczej zwana "czosnkową" worki 5 lub 10 kg.

Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie pro-zdrowotne.

Przez całe stulecia należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Zapach i jej właściwości wynikają m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w małych stężeniach.

Źródło: http://www.eioba.pl/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz