Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.
1. Z czego składa się marchew?
- 90% - woda,
- 7% - składniki odżywcze:węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza,
- 1% - składniki mineralne: potas,sód, wapń, fosfor, siarka,magnez, żelazo, mangan, miedź,cynk, kobalt,
- 1% - inne: witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP),kwas foliowy, inozytol, ponadto kwas jabłkowy, flawonoidy, związki siarkowe, kumaryny, a także związki o działaniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny.
2. Właściwości soku z marchwi
Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić ten sok z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziomcholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.
Marchew stosuje się w:
- zaburzeniach trawiennych u niemowląt i dzieci,
- w przypadkach niedożywienia,niedokrwistości,
- w stanach zapalnych skóry,
- w zaburzeniach przemiany materii,
- zapaleniu dróg moczowych,
- przeciwko owsikom, glistom,
- w początkowej fazie cukrzycy imiażdżycy,
- pomocniczo w chorobie wieńcowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz